Múzeá, Zemplínske múzeum

Zemplínske múzeum

Zemplínske múzeum v Michalovciach vzniklo v roku 1957 ako Zemplínske vlastivedné múzeum, pričom od roku 1965 pôsobí pod dnešným názvom. Zbierka a expozície múzea sú umiestnené v priestoroch barokovo – klasicistického kaštieľa šľachticov zo Starého a z Michaloviec. Kaštieľ vznikol v 17. storočí prebudovaním staršieho hradu, naposledy bol prestavaný v 30.rokoch 19.storočia, kedy dostal dnešnú podobu. Zemplínske múzeum dokumentuje živú a neživú prírodu, celkový kultúrno – historický a hospodársky vývoj zemplínskeho regiónu. V priestoroch  kaštieľa sú umiestnené zbierky a expozície. Kaštieľ, bývalé hospodársko-správne objekty, ako aj rekonštruované základy významnej sakrálnej stavby - rotundy, nachádzajúce sa v areáli múzea, sú kultúrnymi pamiatkami.

Kontakt:

  Kostolné nám. 1, 071 01 Michalovce 
+421 566 441 093, +421 910 873 022

 sekretariat.zm@gmail.com
        www.zemplinskemuzeum.sk

Otváracie hodiny:

Zemplínske múzeum v Michalovciach je od 1.11.2014 z dôvodu dlhodobej rozsiahlej rekonštrukcie pre verejnosť zatvorené. Žiadna expozícia nie je sprístupnená. Ďakujeme za pochopenie.

sept./jún –  Ut - Pi – 8.00 – 15.30 (posledný vstup o 14,30)
júl/august – Ut - Pi – 9.00 – 17.00  (posledný vstup je o 16.00 hod.)
Ne – 14.00 – 17.00 
obedňajšia prestávka: 12.00 - 13.00 hod.

Expozície

Prírodovedná expozícia dokumentuje ekologické skupiny vtákov a cicavcov Zemplína. Zástupcovia jednotlivých skupín sú v expozícii usporiadaní podľa charakteristických biotopov, ktoré obývajú (rybníky a vodné nádrže, močiare, lúky, rieky a potoky, kameňolomy, ľudské sídla, les). Medzi najpozoruhodnejšie preparáty patria bahniaky, žeriav popolavý, kaňa sivá, karpatský jeleň. V expozícii je vystavených 247 druhov vtákov a 46 druhov cicavcov. Oživujú ju spevy a hlasy niektorých živočíchov.

 

Archeologická expozícia prezentuje v chronologickom slede praveký a včasnostredoveký vývoj zemplínskeho regiónu. K najvýznajmnejším exponátom patria antropomorfné i zoomorfné neolitické plastiky, z obdobia eneolitu súbor zlatých záveskov (najstarší doklad spracovania zlata na území Slovenska) a medené nástroje, zbrane, šperky a keramika z doby laténskej. Osobitne cenný a unikátny exponát predstavuje amfora z doby bronzovej s najstarším vyobrazením dvojkolesového voza v strednej Európe. V expozícii sú vystavené najhodnotnejšie predmety z archeologického zbierkového fondu, ktorý obsahuje vyše 40000 ks.

 

 

 

Umelecko-historická expozícia je umiestnená v pôvodne neskororenesančnej budove, tzv. Starom kaštieli. V expozícii sú inštalované diela výtvarného umenia a umeleckých remesiel od románskeho obdobia po súčasnosť.Medzi exponátmi sa vynímajú gotická Pieta, renesančné a barokové plastiky svätcov, zbierka ikon i liturgických predmetov. K významným exponátom sa radia aj olejomaľby maliara francúzskeho pôvodu T. J. Moussona, žijúceho v Michalovciach v rokoch 1911 - 1944.

 

 

Etnografická expozícia dokumentuje zaniknuté i zanikajúce ľudové remeslá dedinského obyvateľstva. Expozíciu tvoria samostatné celky - kováčstvo, vinohradníctvo, rybárstvo, hrnčiarstvo, spracovanie dreva, výroba textílií. Pozoruhodná je zbierka hrnčiarskych výrobkov dokumentujúca vývoj pozdišovského hrnčiarstva. Cenné sú aj exponáty dokladujúce vývoj techniky tkania na Zemplíne.

 

Historická expozícia. Historická expozícia predstavuje v prevažnej miere exponáty dokumentujúce atmosféru šľachtických, prípadne honosnejších meštianskych interiérov konca 18. - začiatku 20. storočia (dobová literatúra, historický nábytok, zbrane, portréty, menšie interiérové doplnky a podobne).

Výstavná činnosť v Zemlínskom múzeu

 

Literárne múzeum P. Horova

Expozícia bola sprístupnená v roku 1987 a je umiestnená v budove bývalej základnej školy v Bánovciach nad Ondavou. Dokumentuje osobnosť básnika Pavla Horova, jeho literárne dielo a aktivity na Zemplíne. Druhým tematickým celkom expozície sú rodáci P.Horova a ich literárna činnosť.

Kontakt:

056 -88 3411
       Literárne múzeum Pavla Horova

 

Gitarové múzeum Slovakia

Unikátne Gitarové Múzeum Slovakia, mapuje kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v Československu po druhej svetovej vojne.

Galéria momentálne prezentuje približne 250 z viac než 1100 dobových exponátov gitár, kontrabasov či havajských gitár. Súčasťou expozície sú aj klávesové nástroje, zosilňovače, mixážne pulty, efekty či dobové koncertné osvetlenie. Exkluzívnymi sú nástroje mnohých známych hudobníkov ako Petra Jandu z Olympicu, Maťa Ďurindu z Tublatanky či rozsiahla zbierka dobových klávesových nástrojov Maťa „HUSA“ Husovského z KOMAJOTY. Za pozornosť určite stojí exkluzívna gitara Grazioso Resonet, model na akom začínal George Harrison z BEATLES, gitara v tvare coca-coly či gitary z plastu. Samozrejmosťou je možnosť si niektoré z vystavených exponátov aj naživo vyskúšať.

Dobové predmety evokujúce udalosti a neopakovateľnú atmosféru doby bigbítu zaručene upútajú nielen hudobných nadšencov, ktorý do Gitarového múzea v Sobranciach zavítajú.

Kontakt:

Gorkého 7, 073 01 Sobrance
 0902 370 909
  info@gitarovemuzeum.sk
        www.gitarovemuzeum.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok - piatok: 09:00 - 18:30
Sobota: 09:00 - 19:00
Nedeľa: 10:00 - 19:00

Poznámka:

Vstup do galérie pri väčšom počte návštevníkov po telefonickej objednávke termínu. Ak Vám čas otváracích hodín nevyhovuje, zavolajte nám a určite sa dohodneme.


 

 

 

 

 

 

 

 


Vlastivedné múzeum Trebišov

Vlastivedné múzeum vzniklo v roku 1954 v Sečovciach, pričom v Trebišove pôsobí od roku 1981. Múzeum zhromažďuje a sprístupňuje doklady o vývoji trebišovského okresu, pričom sa špecializuje na dediny poľnohospodárstva a tokajského vinohradníctva na východnom Slovensku. Jeho sídlom je kaštieľ, ktorý dal postaviť v roku 1786 gróf I. Csáky v barokovo – klasicistickom slohu zo zvyškov hradu Parič.

Kontakt:

Ul. M. R. Štefánika 257/61, 075 01 Trebišov
056 - 672 2234
 056 - 672 7008
muzeum@nettrebisov.sk
      www.muzeum.sk

Otváracie hodiny:

marec / sept. – Po-Pia: 7.30 – 15.00
                            Ne: 14.00 – 17.00
okt. / sept. – Po-Pia – 7.30 – 15.30

 

Ďalšie múzeá v okolí

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola - Medzilaborce

Podrobnejšie informácie a odkazy na múzeá, galérie a iné kultúrne zariadenia v Slovenskej republike