Sadni si a pripoj sa

Identifikácia projektu:

Názov projektu:  Sadnite si a pripojte sa  
Výzva: 3/2018 
Donor: Dotácia Nadácie pre rozvoj miest a obcí 
Schválená dotácia: 2 000 €
Spolufinancovanie mesta: 2 500,72 € 

Logo NRMO

Ciele a zámery projektu:

Cieľom projektu je vytvoriť otvorené miesto „smart pomoci“ pre širokú komunitu, obyvateľov a návštevníkov mesta na Námestí slobody, inštalovať inteligentnú sebestačnú lavičku so solárnymi panelmi, s možnosťou bezkontaktného aj USB dobíjania mobilných telefónov, tabletov, notebookov, s „hotspotom“ – wifi pripojením do siete internet.

Inteligentná lavička slúži pre oddych, pre dobitie energie (dobitie batérie smartfónu, ale aj tej ľudskej), pre pripojenie do siete internet prostredníctvom integrovaného hotspotu. Lavička svojou konštrukciou rešpektuje poveternostné podmienky (rozsah teplôt, zrážky a pod.), množstvo slnečných dní v meste (je 100% solárne poháňaná), svojim dizajnom zatraktívni verejné priestory. Využívaním solárnej energie bude prezentovať environmentálne potreby spoločnosti, lavička ponúkne svoje služby komukoľvek z okoloidúcich. 

Inteligentná lavička je jednoduchým vstupným bodom do sveta inteligentného prostredia. Solárne napájaná lavička má viacero funkcií - bezdrôtová nabíjacia podložka a nabíjacie porty pre káblové telefóny a iné inteligentné zariadenia, nočné osvetlenie, zhromažďovanie štatistických údajov – uvedené možnosti majú veľký potenciál využitia informácií napríklad o počte používateľov lavičky, funkčnosti rôznych komponentov a o atmosférických podmienkach. 

Inštaláciou a prevádzkovaním inteligentnej lavičky chceme prispieť k zvýšeniu inteligencii mesta, umožniť ľuďom vyriešiť nepríjemné až krízové situácie pri vybitom mobile s nutnosťou volania či vyhľadania informácie, vytvoriť inteligentné miesto oddychu, ukážku maximálneho využitia solárnej energie a environmentálneho prístupu k prevádzke verejných priestranstiev. 

Realizácia a fotodokumentácia:

Lavička je inštalovaná na Námestí slobody na mieste, kde stál  amortizovaný, už nevyužívaný infokiosk so starým  spôsobom ovládanie (dnes už máme dotykové kiosky na Námestí osloboditeľov, Staničnej ulici a v hale MsKS). Dodávku a inštaláciu realizovala firma Power Mode s.r.o.