Mesto v číslach

Rozloha mesta: 52,81 km2 (k 3. 3. 1991)
Počet obyvateľov: 35 426 (k 1. 1. 2024)
Nadmorská výška: 114 m n. m.
Poloha: Severná časť Východoslovenskej nížiny, zavlažovanej stredným tokom rieky Laborec.
Vyvýšeniny: Charakteristická dominanta Hrádok (193 m n. m.) a rozsiahlejšia Biela hora (159 m n. m.).

Základné infomácie o meste

Mesto leží v srdci Zemplína, je administratívnym sídlom okresu a centrom juhovýchodného regiónu Slovenska. Je vstupnou bránou rekreačnej oblasti Zemplínska šírava. Brehy rieky Laborec sa stali sídlom prvých obyvateľov tejto oblasti už pred 7 tisíc rokmi. Strategická poloha mesta dala základ pre vznik tradičných i klasických remesiel, obchodu a neskôr priemyselnej výroby v odevníctve, stavebníctve, keramike, strojárstve, elektrotechnike a v potravinárstve.

Dnešné moderné Michalovce sú domovom viac ako 35 tisíc obyvateľov. Stali sa centrom vzdelanosti, obchodu a turistiky na Zemplíne. Okrem stredných škôl s viac ako 40-ročnou tradíciou sú tu etablované pobočky štyroch vysokých škôl: pobočka Podnikovohospodárskej fakulty Košice, pobočky Fakulty masmediálnej komunikácie a Fakulty prírodných vied Trnava a Fakulty VŠ zdravotníctva  a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava.V nedávnom období boli postavené v meste tri hypermarkety a ďalšie pribudnú v dohľadnej dobe.

Turistický ruch

Turistickým ruchom a rekreačným zázemím boli Michalovce známe najmä v 80-tych rokoch minulého storočia. Druhá najväčšia vodná plocha Slovenska - Zemplínska šírava - vďačí za jedinečné klimatické pomery svojej geografickej polohe. Je známa najväčším počtom slnečných a tropických dní v roku. Najbližšie rekreačné stredisko (Biela hora) sa nachádza len 3 kilometre od mesta. Aj ďalšie strediská - Hôrka, Vinianske jazero, Medvedia hora, Kaluža, Kamenec, Klokočov a Paľkov - sú mimoriadne priaznivé na kúpanie, vodné športy, rybolov a pešiu turistiku do okolitých hôr.

Južné svahy kopcov sú pokryté vinicami. Jazero Morské oko (Veľké Vihorlatské jazero) a blízky vrch Sninský kameň sú mimoriadne často navštevované nielen domácimi ale stále častejšie aj zahraničnými turistami z okolitých susedných krajín. Atrakciou sú aj turistické trasy malebného pohoria Vihorlatských vrchov, ktoré sú súčasťou chránenej krajinnej oblasti.

Kultúrno-spoločenské atrakcie

Príjemným spestrením si chvíľ v meste Michalovce pre jeho návštevníkov i domácich obyvateľov sú pravidelné kultúrno-spoločenské atrakcie. Jarné, letné i zimné predajné trhy sú obohatené o celý rad sprievodných podujatí. Fašiangové oslavy, Zemplínske slávnosti piesní a tancov, Podvihorlatský maratón, Jarná cena mesta v parkúrovom skákaní a množstvo menších i väčších akcií počas celého roka potvrdzujú, že mesto pulzuje rušným tempom.

Nová, zrekonštruovaná centrálna pešia zóna s pútavou dominantou - spievajúcou fontánou - je prirodzeným centrom tohto moderného srdca Zemplína. Zastavte sa v našom meste, prijmite našu pohostinnosť a zabudnite na čas.