Zvýšenie miery zhodnocovania komunálnych odpadov so zameraním na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad

Identifikácia projektu:

Operačný program: Kvalita životného prostredia
Prioritná os:   1. Udržateľné využívanie prírodných zdrojov prostredníctvom rozvoja environmentálnej infraštruktúry
Investičná os:  1.1 Investovanie do sektora odpadového hospodárstva s cieľom splniť požiadavky environmentálneho asquis Únie a pokryť potreby, ktoré členské štáty špecifikovali v súvislosti s investíciami nad rámec uvedených požiadaviek
Špecifický cieľ:  1.1.1Zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a podpora predchádzania vzniku odpadov

ITMS2014+: 310011APW3
Výzva: OPKZP-PO1-SC111-2019-56 - 56
Doba realizácie projektu: 10/23
Schválený nenávratný finančný príspevok:  1 174 594,45 €

 

Zmluva o NFP

                Operacny program   ministerstvo   Slovenska agentura   EU

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Ciele a aktivity projektu:

Projekt je zameraný na zvýšenie miery zhodnocovania komunálnych odpadov a zvýšenie kapacity zariadenia „Centrum pre zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov v meste Michalovce“ (ďalej kompostáreň) zavedením triedeného zberu a zhodnocovania biologických rozložiteľných kuchynských odpadov z domácností a ich prípravu na opätovné použitie.

Na zbernom dvore ul. Lastomírskej v kompostárni je v súčasnosti spracovávaný biologicky rozložiteľný odpad kat. č. 20 02 01 ( obyčajne tráva)  a drevo (neobsahujúce nebezpečné látky – kat. č. 20 01 38)

Zámerom tohto projektu je v kompostárni spracovávať aj biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad v predpokladanom množstve 1 300 ton ročne. Kuchynský odpad bude umiestňovaný na príjmovú plochu kompostárne a v deň kompostovania (v utorok a v piatok) bude okamžite podrvený a vložený do hygienizačného kontajnera.  Odpad dovezený v pondelok, stredu a štvrtok bude nepodrvený – v kompostovacích vreckách, umiestnený do dočasného skladu. Ako dočasný sklad bude slúžiť celooceľový, odvetrávaný skladový abroll kontajner zabraňujúci prístupu hlodavcov, vtákom a nepovolaným osobám k tomuto odpadu. Po hygienizácií sa kontajner pomocou nosiča kontajnerov vyprázdni na kompostovaciu plochu a materiál sa použije na vytvorenie základky spolu s primiešaním čerstvého biologicky rozložiteľného odpadu zo zelene a drevného odpadu. Následne sa monitoruje proces kompostovania v zmysle prevádzkového poriadku, pričom sa aplikujú činnosti prekopávania, prekrývania kompostu geotextíliou a preosievanie hotového kompostu.

Aby mohol proces spracovania prebiehať podľa noriem, musia byť zakúpené zariadenia na to určené. V súčasnosti je vyhlásené VO na zariadenia a mechanizmy pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu. Následne bude spustený zber a spracovanie kuchynského odpadu.

     

Cieľom projektu e zlepšiť kvalitu životného prostredia znížením množstva odpadu zvážaného na skládku odpadov. 

Cieľové skupiny:

  • Všetci obyvatelia mesta Michalovce

Realizácia projektu:

Zmluva o poskytnutí  NFP nadobudla účinnosť 24.9.2021 https://www.crz.gov.sk/zmluva/5945207/

Projekt sa začal realizovať v dvoch fázach. Prvá fáza predstavovala stavebné práce, konkrétne vybudovanie spevnených plôch na Lastomírskej ulici, v priestoroch Technických a záhradných služieb mesta Michalovce.  V procese verejného obstarávania sa víťazným uchádzačom stala firma HOROSTAV, s.r.o., Komárovce.

Druhá fáza predstavovala dodanie mechanizmov, strojov a zariadení potrebných pre zber a spracovanie kuchynského odpadu. V rámci projektu sa uskutočnil proces VO formou nadlimitnej súťaže, ktorý pozostával z 12 častí. Celý proces VO a verifikácie trval viac ako rok. Napokon sa koncom r. 2022 podarilo vysúťažiť a podpísať Kúpne zmluvy na dodanie všetkých 12 častí. Momentálne prebieha dodávanie jednotlivých mechanizmov, strojov a zariadení.

Zoznam víťazných dodávateľov:

  • Zberové nádoby 660l -  Elkoplast Slovakia, s.r.o., Trenčianske Teplice
  • Kompostovacie koše – JRK Slovensko, s.r.o., Bratislava
  • Zberové vozidlo – Profi Truck Business, s.r.o., Olomouc
  • Hygienizačné CSC kontajnery – Biuro Uslug Technicznych, Ležany, PL
  • Nakladač odpadu – AGRI CS Slovakia s.r.o, Nitra
  • Drvič kuchynského odpadu – Lineta s.r.o., Kráľova nad Váhom
  • Skladový kontajner 20m3 -  HYCA s.r.o., Pezinok
  • Nosič kontajnerov - HYCA s.r.o., Pezinok
  • Prekopávač kompostu – EXIMA, spol. s.r.o., Banská Bystrica
  • Preosievač kompostu – G-TECHNIC s.r.o., Malacky
  • Navíjač geotextílie – JRK Slovensko s.r.o., Bratislava
  • Mobilná umývačka kontajnerov - HYCA s.r.o., Pezinok

Fotodokumentácia: