Príprava vybraných investičných projektov UMR Mestskej funkčnej oblasti Michalovce

Identifikácia projektu:

Operačný program: IROP
Spolufinancovaný fondom: Európsky fond regionálneho rozvoja
Prioritná os: 7. REACT-EÚ
Cieľ: Príprava regionálnych projektov
Výzva: IROP-PO7-SC76-2022-98

Prijímateľ: Mesto Michalovce
Schválený nenávratný finančný príspevok: 89 575,50€ 
Termín realizácie projektu: december 22 – október 23  

Zmluva o NFP

              Logá EÚ IROP a MIRRI SR

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu 

Ciele a aktivity projektu:

Cieľom projektu je zabezpečenie prípravy troch projektových dokumentácií na úrovni realizačných projektov pre tieto projektové zámery:

  • Vytvorenie projektovej dokumentácie pre Revitalizácia lokality Hrádok - I. etapa
    Mesto chce zastaviť chátranie lokality, chce riešiť biodiverzitu územia, vytvoriť funkčnú oddychovú zónu pre spoločenské aj individuálne kultúrne vyžitie, prebudovanie zdravého životného štýlu obyvateľov a návštevníkov lokality, chce tejto lokalite prinavrátiť život. Chceme uvedený priestor komplexne revitalizovať, otvoriť pre všetkých, pre jednotlivcov, rodiny s deťmi, ktorí tam v minulosti trávili svoje voľné chvíle.
  • Vytvorenie projektovej dokumentácie pre Cyklistický chodník Hollého – Okružná – Štefánikova
    Vytvorením okružnej cyklotrasy v meste  bude možné vytvárať cyklistické prepojenia do jednotlivých lokalít ako aj okrajových častí, nasmerovať cyklodopravu do susedných obcí mesta. Mesto potrebuje bezpečne integrovať cyklistov v premávke, zvýšiť ich počet na pozemných komunikáciách v meste a obmedziť automobilovú osobnú dopravu.
  • Vytvorenie projektovej dokumentácie pre Re-use centrum, zberný dvor, Lastomírska ul. Michalovce

    Mesto nemá vytvorený systém a možnosti pre opätovné využitie starých, ale ešte funkčných vecí. Súčasne mesto identifikuje potrebu zavedenia zberu ďalších komodít ako je drobný stavebný odpad, šatstvo, textílie, jedlé tuky a oleje, vyradené elektrické a elektronické zariadenia, chemikálie, batérie a akumulátory, žiarivky a ďalší odpad v súlade s platnou legislatívou. V areáli zberného dvora sa nachádza brownfield - nevyužívané zanedbané priestory bývalej práčovne, taktiež nevyužívaný objekt garáží. Mesto chce využiť priestor bývalej práčovne a objektu garáži pre vybudovanie Reuse centra, rozšíriť zberný dvor o časť prioritne zameranú na zvýšenie miery zhodnocovania odpadov a rozšírenie ďalších zberových komodít, na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a na podporu predchádzania vzniku odpadov.

Výsledkom projektu bude projektová príprava ukončená povoľovacími procesmi a následná realizácia všetkých zámerov z externých finančných prostriedkov UMR MFO či Plánu obnovy a odolnosti. Všetky aktivity poslúžia nielen obyvateľom Michaloviec ale aj obyvateľom širšieho regiónu ako aj  návštevníkom mesta. Projektové zámery sú v súlade so spoločným PHRSR Mestskej funkčnej oblasti Michalovce a taktiež s projektovými zámermi plánovanými v rámci Integrovanej územnej stratégie UMR MFO Michalovce.