Moderné technológie - SMART CITY

"Moderné technológie - SMART CITY - Mesto Michalovce"

Identifikácia projektu:

Operačný program: Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OP II) - www.opii.gov.sk  www.mirri.gov.sk
Prioritná os:   Informačná spoločnosť
Konkrétny cieľ:  7.4 Zvýšenie kvality, štandardu a dostupnosti eGovernment služieb pre občanov
Oblasť intervencie:  079 - Prístup k informáciám verejného sektora (vrátane elektronickej kultúry s otvoreným prístupom k údajom, digitálnych knižníc, digitálneho obsahu a elektronického cestovného ruchu)
ITMS2014+: 311071ASP2
Výzva: OPII-2020/7/11-DOP - Moderné technológie

Prijímateľ: Mesto Michalovce
Miesto realizácie: Michalovce
Doba realizácie projektu: 1.1.2022 - 31.10.2023
Schválený nenávratný finančný príspevok:  445 713,40 €
Spolufinancovanie mesta: 23 458,60 €

Zmluva o NFP

EU           MinDAVSR   Urad podpredsedu vlady SR

Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou

Ciele a aktivity projektu:

Mesto Michalovce plánuje v rámci projektu zaviesť výrazné zlepšenie v oblastiach, ktoré sú v správe mesta, a to pomocou dát získaných prepojením mestských informačných systémov a externých senzorov a zariadení. Získavaním, poskytovaním a prácou s takýmitodátami zefektívnime rozhodovanie a realizáciu politík vo zvolených oblastiach.

Cieľom projektu je prostredníctvom moderných technológií vyriešiť štyri doménové oblasti spadajúce do správy mesta:

  • manažment odvozu odpadu,
  • dynamickú pasportizáciu založenú na videotechnológii,
  • monitorovanie ovzdušia,
  • dohlaď nad plynulosťou a bezpečnosťou cestnej premávky.

Oblasti budú riešené pomocou implementácie IoT umiestnených vo vozidlách určených pre zber odpadu, umiestnením technológií do vozidiel mestskejpolície, inštaláciou monitorovacích staníc na strategické miesta. Z tejto implementovanej senzorickej vrstvy budú získavané potrebné údaje, ktoré budú zhromažďované a vyhodnocované v centrálnej platforme.

V rámci schválenej štúdie uskutočniteľnosti uvádzame nasledujúce podrobnejšie popisy:

  1. Manažment odvozu odpadu - Presná evidencia množstva odpadu podľa domácností, príslušnosti domácnosti k zbernej nádobe a zároveň zdokumentovaný proces vysýpania, resp. samotnej obsluhy nádoby. Zámerom mesta je vytvoriť efektívny a hospodárny odpadový systém, ktorý zabezpečí ekologickejšie a ekonomickejšie nakladanie s odpadmi vyprodukovanými na území mesta, na základe ktorého sa poskytne občanom jednoduchšia a komfortnejšia možnosť odovzdať vytriedené zložky komunálnych odpadov, a tým sa zníži celkový objem odpadu na skládke.  Riešenie mesta Michalovce zavádza adresné váženie každej odpadovej nádoby a kontajneru. Identifikácia nádob je cez RFID čip resp. QR kód. Systém bude využívať RFID čipy umiestnené v nádobách, automatický vážiaci systém, čítačky RFID čipov a kamerový systém pre dokumentovanie akcie vysýpania. Týmto spôsobom bude možné nastaviť objemový prístup k cene služby za odvoz komunálneho odpadu. Bude možné presne spočítať, koľko ktorá domácnosť vyprodukovala komunálneho odpadu. Mesto získa podrobné informácie umožňujúce zaviesť progresívny systém platenia za vyprodukovaný odpad a automatické vybavovanie reklamácií občanov. V cieľovom stave bude presná evidencia odpadu podľa domácností, príslušnosti domácnosti k zbernej nádobe a zároveň zdokumentovaný proces vysýpania, resp. samotnej obsluhy nádoby.

    Funkcionality budúceho systému: 1. Funkcionalita umožňujúca obsluhe vozidla dokumentovať rôzne dôvody, prečo nebolo možné realizovať objednanú službu. 2. Funkcionalita umožňujúca na mieste zdokumentovať a centrálne zbierať materiály pre reklamácie občanov, ktorí sa môžu sťažovať na nevysýpanie alebo zlé vysýpanie odpadových nádob. 3. Funkcionalita umožňujúca na mieste vážiť a centrálne zbierať údaje o vysýpanom množstve odpadu. 4. Zavedenie sofistikovanejšieho spôsobu výberu poplatkov za odvážaný odpad, založené na hmotnosti odvezeného odpadu. 5. Funkcionalita umožňujúca presnú evidenciu pre prevádzkovateľa služby o vysýpaných množstvách a perióde podľa oblastí, ulíc a domácností. 6. Funkcionalita umožňujúca automatické notifikovanie občanov na blížiacu sa službu odvozu odpadu. 7. Funkcionalita umožňujúca jednoduchým spôsobom priobjednať odvoz neštandardného odpadu, ako aj komunálneho odpadu nad rámec bežnej služby. 8. Funkcionalita umožňujúca pre prevádzkovateľa služby plošne informovať občanov o rôznych doplnkových službách odvozu odpadu. 9. Funkcionalita umožňujúca poskytovať open dáta pre tretie strany.
  1. Dynamická pasportizácia založená na video technológii - Vytváranie unikátnych informácií a inovatívny prístup k sledovaniu vybraných parametrov mestskej siete. Riešenie je koncipované ako otvorené a budú z neho poskytované open dáta. Modernizácia vozidiel pre odvoz komunálneho odpadu bude doplnená o osadenie videotechnológie umožňujúcej snímanie dopravnej infraštruktúry a k nej priliehajúcich plôch. Bude tak efektívnym spôsobom zaistené priebežné zbieranie pasportizačných údajov. Na dvoch vozidlách bude inštalovaná videotechnológia. Ide o 3 kamery vhodné špeciálne pre inštaláciu do vozidiel s outdoor úpravou. Tieto budú zbierať čelný, bočný a zadný pohľad na infraštruktúru. Riešenie je koncipované ako otvorené a budú z neho poskytované open dáta. Navyše je možné procesom deep learningu neustále zvyšovať množinu rozlišovaných skutočností a zvyšovať tak prínos riešenia pre mesto, ale hlavne pre jeho občanov. Mesto tak získa novú dimenziu informácií efektívnou cestou.

    Funkcionality budúceho systému: 1. Funkcionalita umožňujúca zber fotodokumentácie pre celú obsluhovanú infraštruktúru. 2. Funkcionalita umožňujúca periodickú obnovu vybraných častí fotodokumentácie (nastaviteľné podľa cyklov a trás vozidiel). 3. Funkcionalita umožňujúca vyhodnocovať stav vybraných parametrov u vybraných plôch alebo objektov s cieľom stanovenia: 1. neštandardného stavu – odchýlka od požadovaného stavu, 2. hodnoty pozorovaného parametru. 4. Funkcionalita umožňujúca sledovanie prítomnosti/neprítomnosti vybraných objektov. 5. Funkcionalita umožňujúca vyhľadávanie vybraných objektov. 6. Funkcionalita umožňujúca tvorbu súhrnných reportov o stave pozorovanej infraštruktúry alebo okamžité notifikácie dotknutým firmám/službám pre zjednanie nápravy. 7. Bezpečnosť – dohliadanie na vybrané plochy počas jazdy. 8. Funkcionalita umožňujúca zber dát pre ďalšie učenie analytík nasadených vo vozidlách. 9. Funkcionalita umožňujúca spustenie urgentného záznamu udalostí priamo obsluhou vozidla, ktoré zbiera pasportizačné dáta. 10. Nástroj pre učenie.
     
  2. Monitorovanie ovzdušia - Zasielanie nameraných veličín do centrálneho systému vo voliteľných intervaloch. Modul meria kvalitu ovzdušia a ďalšie fyzikálne veličiny, ako teplota, vlhkosť, tlak, svetlo, hluk, prachové častice a podobne. Osadenie bude realizované v centrálnych častiach jednotlivých sídlisk. Centrálna platforma bude mať k dispozícii v reálnom čase hodnoty zo štyroch strategicky umiestnených monitorovacích staníc. Výstupné informácie budú k dispozícii osobitne pre každú lokalitu, ale aj z nich bude vyskladaný ucelený pohľad na stav ovzdušia celého mesta. S využitím analýzy historických priebehov sledovaných parametrov bude možné robiť aj krátkodobú predikciu. Umiestnenie monitorovacích staníc bolo volené z dôvodu maximálneho pokrytia územia Michaloviec a taktiež vzhľadom na orientačný rádius záchytu (viď obrázok) s ohľadom na čiastočné prekrytie zón sledovaných zariadeniami, umiestnenie korešponduje s možnými ohrozeniami uvedenými nižšie. Umiestnenie berie do úvahy možné hrozby, v miestach, kde je malé pokrytie, nie sú zdroje ohrozenia ovzdušia. 

    Miesto inštalácie stanice ---- Monitorovaná oblasť ---- Možné ohrozenia v polomere zariadenia
    I. Vajanského ulica  ---- IBV pod Hrádkom a sídlisko Západ  ---- Zimný štadión s chladiacim zariadením na báze čpavku (ohrozená zóna uvedená v Územnom pláne mesta), prachové častice
    II. Partizánska ulica  ---- Sídlisko SNP a sídlisko Stráňany  ---- hluk, prachové častice, čpavok, ---- Zimný štadión s chladiacim zariadením na báze čpavku (ohrozená zóna uvedená v Územnom pláne mesta)
    III. Ulice Hollého / Moskovská  ---- Sídlisko Východ  ---- Prevádzky v priemyselnom parku č 1. (napr. Bell a.s. -  chladenie na báze čpavku (ohrozená zóna uvedená v Územnom pláne mesta), prachové častice
    IV. Ulice Štefánikova / Saleziánov  ---- Sídlisko Juh  ---- Prevádzky v priemyselnom parku č.2, oxid dusičný, prachové častice

    Funkcionality budúceho systému: 1. Funkcionalita umožňujúca periodické vyhodnotenie a spracovanie základných a vybraných imisných ukazovateľov podľa jednotlivých miest inštalácií. 2. Funkcionalita umožňujúca súhrnné vyhodnotenie za všetky inštalované miesta. 3. Funkcionalita umožňujúca prehľad sledovaných ukazovateľov: • teplota, vlhkosť, tlak, svetlo, hluk, • prachové častice, • oxid uhoľnatý, • oxid dusičný, • ozón, • čpavok.
  1. Dohľad nad plynulosťou a bezpečnosťou cestnej premávky - Osadenie vozidiel mestskej polície komplexnou technológiou schopnou zbierať dáta o dopravných priestupkoch a tak výrazne zefektívniť prácu mestskej polície. Mestská polícia ukladá a vyberá v blokovom konaní pokuty za priestupky ustanovené osobitným predpisom a tiež za priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím zákazu, ktorý vyplýva z úpravy cestnej premávky vykonanej dopravnými značkami alebo dopravnými zariadeniami. Vozidlo mestskej polície bude osadené komplexnou technológiou schopnou zbierať dáta o dopravných priestupkoch, a tak výrazne zefektívniť prácu mestskej polície. Projekt v tejto oblasti rieši automatizáciu a automatický záznam priestupkov v cestnej premávke.      
       
    Funkcionality budúceho systému: 1. Funkcionalita umožňujúca automatický záznam priestupkov v cestnej premávke: • Zákaz parkovania, • Zákaz zastavenia, • Zákaz státia, • Jazda vo vyhradenom jazdnom pruhu. 2. Funkcionalita umožňujúca rozpoznávanie evidenčných čísel vozidiel pre účely: • ďalšieho overenia, či sa nejedná o vozidlo zo záujmovej skupiny, • prípadného využitie spolu s ďalšími údajmi na odvodenia dĺžky parkovania, • identifikácie vozidla, ktoré bolo zachytené pri dopravnom priestupku. 3. Funkcionalita umožňujúca definovať jednotlivé zóny pre zachytávanie priestupkov s pomocou mapových podkladov, a tak umožniť priestupky správne zaznamenať. 4. Funkcionalita umožňujúca operátorovi aj manuálne spustiť záznam v prípade potreby. Týmto sa zaznamená 2 minútové video (-60 s a +60 s). 5. Príprava na viacej inštalácií, ak bude k dispozícii viacej zariadení, je možné súhrne spracovávať viac záznamov z viacerých zariadení a dať ich do súvislosti so zamedzením duplicitného vyhodnotenia priestupku resp. odvodenie dĺžky parkovania / státia.

Súčasťou výstupov budú aj - CLOUD platforma, mobilná aplikácia a inštruktážne videá
Mesto vybuduje jednotnú CLOUD platformu, v ktorej sa budú dáta zhromažďovať, spracovávať a publikovať. Platforma bude modulárna a otvorená pre ďalší rozvoj funkcionality a integráciu ďalších riešení. V rámci popísaných riešení bude pre mesto dodaná komplexná CLOUD platforma vhodná pre Smart City a IoT (Internet vecí) riešenia aj nad rámec rozsahu projektu. V rámci projektu budú priamo do platformy integrované IoT zariadenia prevádzkované vo vozidlách a na infraštruktúre mesta.        

Funkcionalita CLOUD platformy: 1. Možnosť tvorby reportov nad jednotlivými riešenými doménami. 2. Uchovávanie obrazových informácií v kontexte mapových podkladov. 3. Uchovávanie videí. 4. Vedieť pripraviť a poskytovať open dáta. 5. Platforma pre jednoduché vytváranie webových stránok s reportovým obsahom pre publikovanie verejnosti. 6. Platforma pre manažment obsahu stránok (štruktúry, mapové podklady, fotografie, reporty). 7. Registre infraštruktúry, jej typov, polohy a infraštruktúrnych parametrov (toky, plochy). 8. Registre techniky (vozový park, vyhradené technické zariadenia, požiarna technika). 9. Compliance management (registrácia a vyhodnocovanie plnenia zákonných povinností).

Cieľové skupiny:

  • obyvatelia mesta Michalovce

Realizácia projektu:

realizácia projektu

Po realizácii verejného obstarávania a jeho verifikácii bola podpísaná zmluva s úspešným uchádzačom exe a.s. na realizáciu softvérových služieb.

Po realizácii verejného obstarávania a jeho verifikácii bola podpísaná zmluva s úspešnými uchádzačmi na dodávku IoT zariadení:

  • Antik Telekom s.r.o. na dodávku a inštaláciu monitorovacích meteo zariadení
     
  • SENSONEO j.s.a. na dodávku a inštaláciu vážiaceho systému a RFID čípov na zberové nádoby
     
  • CANEX s.r.o. na dodávku a inštaláciu kamerových systémov na zbereových vozidlách pre monitoring vysýpania nádob a pre pasportizáciu prostredia
     
  • Netpoint a.s. na dodávku a inštaláciu kamerového systému do vozidla MsP pre monotorovanie priestupkov 

 

Vytvorené publikácie:

  • Plagát - Smart riešenia v meste Michalovce - Nezabúdajme triediť, odpad je cenná surovina
     
  • Brožúra - Smart riešenia v meste Michalovce - Triediť odpad sa opatí

 

Aktuality