Plzenský ležiak je mojou láskou na celý živ
14. 8. 2017

Ján Obšatník  je víťazom Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a 2014. V Michalovciach si otvoril vlastnú piváreň.

Čo vás motivovalo, aby ste sa prihlásili do súťaže Master Bartender?

Prihlásil som sa preto, lebo som chcel spoznať profesionálny výčapnícky svet. A keď som vstúpil do  miestnosti, kde boli všetci súťažiaci, chcel som byť z nich najlepší. Na všetko som sa pripravoval sám. Najviac informácií som dostal od kamaráta, ktorý mi aj o súťaži ako prvý povedal. Z internetu som študoval o pive Pilsner Urquell všetko, čo sa dalo, o histórii výroby piva, o správnom čapovaní, jednotlivých štýloch, starostlivosti o pivné potrubia a výčap, pozeral som si rôzne videá z minulých kôl - z nich som získal najviac inšpirácií.

Ako vám výhra v súťaži pomohla v kariére?

Veľmi. Zmenila mi pohľad na celú gastronómiu. Musím povedať, že to bol odrazový mostík k vlastnej pivárni, kde čapujem pivo presne tak, ako som sa to na súťaži naučil. V meste má moja piváreň dobré meno. Máme krásne, čisté pollitre, najlepšie pivo v meste. Súťaž bola pre mňa štartovacím mostíkom, bez nej by som zrejme pracoval niekde ako čašník.

Čo si myslíte o úrovni pivnej kultúry na Slovensku?

Zlepšuje sa, ale ešte stále máme čo robiť, aby sme dohnali Čechov. Súťaž veľmi pomáha výčapníkom, aby sa zdokonaľovali a pivo kvalitne servírovali. Ale aj bežní ľudia musia pochopiť pivnú kultúru. Keď som prišiel do Michaloviec, o čapovaní na štýl hladinka, šnyt, či mlieko zákazníci nič nevedeli. Pred nami je ešte kus obrovskej roboty, naučiť ľudí za výčapom správne pivo čapovať a tých pred výčapom ho správne piť. 

Čo je podľa vás základná vlastnosť dobrého výčapníka?

Aby tú prácu robil od srdca, mal ju rád, inak to nejde. Výčapník musí mať rád i pivo. Nie je možné, aby nebol pivár, pivo čapoval a ani ho neochutnal. Musí preveriť kvalitu piva, ja ho ochutnám každý deň.

Vaša láska k plzenskému ležiaku je zrejme celoživotná, keď ste sa odhodlali k takému radikálnemu kroku, ako je tetovanie plzenského znaku na ruke...

Tetovanie som si dal spraviť hneď potom, ako som v roku 2014 vyhral súťaž Master Bartender a vrátil som sa za svoj výčap. Bol som veľmi šťastný a povedal som si, že si dám toto tetovanie na pravú ruku, ktorou čapujem a servisujem pivo. Keď ma teraz ľudia pozorujú pri čapovaní, určite si všimnú aj tetovanie. Pilsner Urquell je súčasť môjho životného štýlu a chcem, aby ma podľa neho ľudia poznali. Tetovanie je zároveň spomienka na nádhernú etapu môjho života, ktorú som prežil počas súťaží. Preto rozhodnutie dať si tetovanie Pilsner Urquell určite nebudem nikdy ľutovať. 

Paula Juričková

Lokalita

GPS:
N 48.754890943885215 / E 21.918493573291016