Digitalizácia kina Centrum Michalovce

Program: Dotácia AVF
Podprogram: Technologický rozvoj v oblasti distribúcie a uvádzania audiovizuálnych diel na verejnosti v Slovenskej republike
Scválená dotácia: 32 500 €
Spolufinancovanie mesta: 105 110 €

 Audiovizuálny fond
Digitalizáciu kina Centrum finančne podporil Audiovizuálny fond

Zámer projektu

Zámerom projektu je vybavenie kinosály kina Centrum v Michalovciach digitálnou technológiou obrazu, ktorá vyhovuje štandardu DCI v súlade so zámerom zachovania hlavného účelu využitia pri prechode na premietanie digitálnych filmových produkcií. Digitalizácia kina je celosv. procesom, pri ktorom sa z filmových kópií v klasickom 35mm formáte prechádza na digitalizáciu distrib. kópie. Kino bolo vybavené kompletnou zvukovou technikou so štandardom Dolby Digital Surround EX, má rekonštruovanú a inovovanú kinosálu a predsály. Mesto Michalovce je centrom spádovej oblasti Dolný Zemplín (okresy Michalovce, Trebišov, Sobrance), kino má veľký potenciál podstatne zvýšiť svoju návštevnosť a využiteľnosť posledným chýbajúcim článkom.

​Realizácia projektu

Po ukončení procesu verejného obstarávania a podpise zmluvy s víťazným uchádzačom sa 12.4.2012 začala .  inštalácia digitálneho projektora, kinoservera, výmena plátna za väčšie oproti pôvodnému. Pokiaľ doteraz diváci sledovali premietania na plátne o rozmeroch 8 m x 3,4 m, nové plátno má rozmery 10 m x 4,3 m. Nový digitálny projektor vystriedal svojich analógových predchodcov, vyrobených v roku 1988. Premietal sa na nich obraz z 35 mm filmového pásu. Po novom už budú filmy premietané z digitálnych kópií, ktoré budú uložené na pevných diskoch kinoservera a premietaný obraz bude v kvalite Full HD.  Okrem dvojdimenzionálneho premietania bude možné premietať aj trojdimenzionálne digitálne filmy vďaka možnostiam nového projektora a zakúpeniu 3D okuliarov pre divákov. Doteraz bolo najbližšie digitálne kino v Košiciach, digitalizáciou kina Centrum sa možnosť digitálneho premietania podstatne priblížila divákom z regiónu Zemplína. 

Veľkou výhodou digitálneho premietania okrem výrazného zlepšenia kvality obrazu bude aj dostupnosť a aktuálnosť ponuky filmových titulov. Ak sa k nám filmové novinky doteraz dostávali s niekoľko týždňovým až niekoľko mesačným oneskorením, odteraz budeme mať k dispozícii aktuálne filmové tituly hneď. V prípade celosvetových premiér sa tie budú premietať v rovnakom čase ako inde na svete.
Úplná digitalizácia kina vyžiada finančné náklady vo výške 137 610 €. Digitalizácia bola nevyhnutná, keďže v blízkej budúcnosti sa prestanú vyrábať distribútorské kópie na 35 mm filmových pásoch a kiná, ktoré digitalizáciu podcenili, budú kvôli technologickej zastaranosti zatvorené. 

Pozývame preto všetkých záujemcov do „nového“ kina Centrum a veríme, že jeho nové možnosti prilákajú ešte viac divákov z nášho regiónu a nové celosvetové premiéry sa stretnú s veľkým ohlasom divákov.  Prajeme vám všetkým neopakovateľné zážitky!

Fotodokumentácia z implementácie projektu